I Favrskov har der kun været 7 tilfælde af corona i den seneste uge. Sammenlignet med andre kommuner i Østjylland er det meget positive tal. Favrskovs incidenstal, altså antallet af smittede pr. 100.000 indbyggere, er næsten tre gange lavere end gennemsnittet for de østjyske kommuner.

Indbyggerne i Favrskov er bedre til at holde afstand og spritte af end resten af de østjyske kommuner. Sådan ser det i hvert fald ud, hvis man kigger på den seneste uges corona-tal. De har, både borgerne og kommunen, været rigtig gode til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger ifølge byrådsmedlem Gitte Lynderup Lauritsen (A). Hun tror dog også, at tallene i ret høj grad afhænger af tilfældigheder.

Et kriseberedskab nedsat af forvaltningen, der har fungeret siden starten af året, har været en del af kommunens værktøjer til håndteringen. Der har også været effektiv smitteopsporing blandt kommunens ansatte. Gitte Lynderup Lauritsen siger:

”Det er helt klart borgerne, kommunen og medarbejderne der har arbejdet sammen for at kunne holde det nede. Hvis ikke vi havde været opmærksomme havde det også spredt sig til os.”

Nogle af de store kommuner i Østjylland har på grund af tætheden i befolkningen været hårdt ramt. Dog har nogle af de mindre byer og kommuner i området også været meget hårdere ramt end Favrskov. Som eksempel er Odder Kommunes incidenstal på 92, hvilket er seks gange højere end Favrskovs på 15. Ifølge Gitte Lynderup Lauritsen har der været et tæt samarbejde og meget kommunikation blandt kommunerne, og derfor tror hun også, at det nogle gange er tilfældigheder, der kan sprede corona forskelligt i landet.

”Jeg kan simpelthen ikke forklare det på anden måde. Der er ikke helt klar evidens for, hvorfor det spreder sig som det gør.”