De kommende år vil den ældre del af befolkningen stige hastigt i Favrskov. Byrådet har, på budgettet for 2021-2024, sat penge af til flere plejeboliger, men behovet er større end hvad byrådet har givet udsigt til.

Af Aske Tougaard Munch

Byrådet i Favrskov har afsæt penge til plejeboliger på budgettet for 2021-2024. Det skal afhjælpe den mangel på plejeboliger, som der er i Favrskov Kommune. Men det fremtidige antal plejeboliger, kan ikke dække det aktuelle behov.

Den gennemsnitlige ventetid til en plejebolig lå i 2019 på 69 dage i Favrskov Kommune. Det er markant højere end resten af kommunerne i Østjylland, hvor ventetiden samme år var 19 dage. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Plejeboliger på budgettet i Favrskov Kommune

Kommunen har sat penge af til 72 plejeboliger, og kommunes øgede fokus på de ældre i budgettet, bliver modtaget med blandede følelser hos Ældre Sagen:

”Vi har gennemgående modtaget budgettet positivt, der kommer flere penge på ældreområdet, men der kommer ikke nok,” udtaler formanden for Ældre Sagen i Hinnerup, Hugo Strunge Frank.

De nye plejeboliger skal komme over en årrække, hvor 60 af plejeboligerne skal være klar til indflytning i starten af 2025. Men det vil ikke løse problemet med den manglende plejeboliger:

”På plejehjemsområdet er der et behov for 88 pladser, men der bygges 72, og det er endda sidst i perioden. Så det vil samlet set give et efterslæb i 2025 på 16 pladser, og undervejs giver det et større efterslæb. Det er vi ikke begejstret for,” fortæller Hugo Strunge Frank.

Der bliver flere ældre i fremtiden

Favrskov Kommune forventer en stor stigning i den ældre befolkningsgruppe. Ifølge kommunens egne prognose, så vil befolkningsgruppen på 80 år og op efter stige med 21,1 procent i perioden 2019-2022.

Det vil betyde en øget efterspørgsel på plejeboliger. Set i lyset af, at der er udsigt til mere efterspørgsel og manglende penge til det nødvendige antal boliger, så vil det kunne betyde længere ventetider:

”Ud fra det her perspektiv, så skal det blive værre,” lyder det fra Hugo Strunge Frank.

”Vi ser med stor bekymring, at der kommer et større efterslæb på nye plejeboliger.”

I budgettet er det gjort klart, at tildeling af penge til plejeboligerne ikke følger antallet af ældre i kommunen.

Løsningen skal komme fra Folketinget

Hos Ældre Sagen er man udmærket klar over, at problemet omkring plejeboliger kommunens udfordringer:

”Det er klart vi ikke er tilfredse, men vi må også være realistiske for kommunerne har rigtig mange ting, som de skal tage sig af. De seneste år, har Christiansborg presset regionerne, og regionerne har så skubbet opgaverne videre til kommunerne, og samtidig har kommunerne økonomisk fået bundet armene indtil kroppen,” forklarer Hugo Strunge Frank.

Nøglen til at ændre vilkårene for de ældre, skal i højere grad ske på et nationalt plan. For at udfordringerne kan løses mener Hugo Strunge Frank, at der skal flere penge ud til kommunerne gennem finansloven, og det kræver en holdningsændring i Folketinget.

Det har desværre ikke været muligt at få fat i formanden for social- og sundhedsudvalget i Favrskov Kommune til en kommentar.