For de ældre i Favrskov Kommune betyder det nye kommunalbudget, at de mister 500.000 kroner, der førhen gik til at betale en ekstern kok til et fælles madlavningsprojekt. Byrådet mener dog ikke, at det kommer til at have væsentlige konsekvenser for projektet.

Af Axel Brown

Det nye kommunalbudget for Favrskov fra 2021 til 2024 medfører en nedskæring af et projekt, der involverede ældre på plejecentre rundt omkring i kommunen i madlavningen. Nedskæringen er på en halv million kroner og vil betyde, at der ikke længere vil være tilknyttet en ekstern kok. Den eksterne kok arrangerede specielle begivenheder, hvor de ældre beboere og personalet fik viden om råvarer og lov til at komme i køkkenet sammen.

Fra og med 2021 vil den eksterne kok ikke længere være tilknyttet, og det vil derfor være personalet, der skal stå for den fælles madlavning. Projektet har også været tiltænkt som læring for medarbejderne, så de kunne varetage opgaven. Derfor mener byrådet, at de nu er tilstrækkeligt informerede til selv at videreføre projektet.

Ældrerådet i Favrskov udtrykker dog deres bekymring for nedskæringen. Formanden Erik Bertelsen siger,

”Vi kan ikke tro, man kan fjerne en halv million uden at det vil have konsekvenser. Vi må erkende, at hvis det bliver godkendt, er det en ide der med tiden vil dø ud.”

Maden vækker minder

Den faglærte kok har de seneste år været tilknyttet plejecentrene i Favrskov, hvor han har introduceret både medarbejdere og beboere til, hvordan selv de svageste beboere kan inddrages i fællesmadlavningen. Det har været til stor glæde for personalet og de ældre, og ifølge Erik Bertelsen har det sat et helt nyt fokus på madlavningen hos de ældre.

”Det var noget, der blev talt om på plejecentrene, og beboerne var virkelig glade for projektet.”

Ifølge byrådet har det også vakt gode minder og bidraget til livskvalitet hos beboerne.

Personalets kompetencer må være nok

Selvom det har skabt gode resultater, har social- og sundhedsudvalget i samarbejde med forvaltningen vurderet, at personalet har oparbejdet de kompetencer, der skal til for at gennemføre lignende arrangementer med fælles madlavning.

Social- og sundhedsudvalgets næstformand Hanne Smedegaard (V) mener, at selvom kompetencerne måske ikke bliver hængende hos medarbejderne, så er det på tide at prioritere pengene andetsteds.

”Der er fortsat nogle penge, så det kan køre videre i et stykke tid, og de kan lave noget mere spændende mad til de ældre, sammen med de ældre. Så jeg synes det giver mening at sige, ’nu kan vi godt spare en kok.’”

Selvom byrådet vurderer, at omsorgspersonalet kan varetage opgaven, tror Ældrerådet ikke, at det er viden eller kompetencer, der vil blive overdraget på samme niveau, og derfor vil projektet ikke vare ved.

Erik Bertelsen mener også, at når omsorgspersonerne nu kommer til at skulle varetage denne opgave, vil det også kræve tid fra andre omsorgspligter. Derfor har de også udtrykt deres bekymring om beslutningen til byrådet.