En ny mødekultur i Favrskov bliver en realitet, når byrådet tirsdag aften skal blive enige om budgettet for 2021-2024, hvor ingen vil gøre indsigelser mod dette tiltag. Kommunen vil årligt spare 500.000 kr. på at holde flere møder virtuelt. 

Af Emma Sylvest

I forbindelse med coronanedlukningen har mange været nødsaget til at holde møder virtuelt. I Favrskov har Venstre set positivt på den nye mødeform, og de har derfor fået lagt ind i det nye budget, at der fremover skal være flere møder virtuelt, hvor man kan spare penge ved at begrænse kørselsudgifterne til og fra møder. Derudover mener Flemming Nørgaard fra Venstre også, at det kan spare tid, og møderne kan blive afholdt mere effektivt i fremtiden. 

FAVRSKOV ER DE ENESTE I LANDET

I Kommunernes Landsforening er de ikke bekendt med andre kommuner som har truffet lignende beslutninger. 

”De nye virtuelle tiltag er ikke kun af økonomiske årsager, men også en vision om at skabe en ny mødekultur,” siger Flemming Nørgaard.

De er i Venstre meget begejstret for det nye tiltag, som i deres optik vil kunne spare kommunen for en del mere, end det som er afsat i budgettet. De møder som fremover skal blive ved med at være virtuelle er de kommunale administrative møder, eller møder med en ekstern konsulent. Flemming Nørgaard peger dog på, at det ikke vil være alle disse slags møder som skal være virtuelle, men nærmere halvdelen. 

Enhedslistens Bodil Kvistgaard er generelt positiv for den nye måde at afholde møder på, men har dog lidt betænkeligheder ved det. 

”De virtuelle møder fungerer kun optimalt, hvis der er en god kultur, hvor man ikke taler i munden på hinanden, og har en god gruppedynamik,” siger hun.

Bodil Kvistgaard er i modsætning til Flemming Nørgaard ikke så sikker på, at der er mange flere penge at hente, end dem som står i budgettet. 

IKKE ALLE BYRÅDSMEDLEMMER ER BEGEJSTRET

Charlotte Green fra De Konservative er ikke uden videre begejstret for det nye tiltag. Hun mener ikke, at de virtuelle møder er optimale, hvis man er flere end fem personer i et møde. Hun siger også, at det aldrig vil være et forslag, som hun vil være kommet med, men at man i budgetforhandlinger også må indgå kompromiser. 

”Vi er ikke ukritiske og jubeloptimister overfor denne mødeform, som de er hos Venstre,” siger hun. 

Hun fortæller også, at flere byrådsmedlemmer har fortalt, hvordan de under virtuelle møder i byrådet har ordnet vasketøj, lavet mad og gjort andre praktiske gøremål. Det mener hun ikke hører til, når man sidder i møde, og det er den indstilling, hun er bange for, at for mange vil have, når møderne er virtuelle. 

Hos Dansk Folkepartis Niels Kallehave er der ikke begejstring for de nye virtuelle møder. 

”Jeg synes det har stor værdi at mødes med folk face to face,” siger han. 

Han mener ikke, at det er pengene værd, at man fremover skal holde flere virtuelle møder. Han synes, det har en større værdi, at man kan mødes fysisk. Han har dog ikke tænkt sig at gøre indsigelser på området til aftnens møde.