Der er lange udsigter for de lokale værtshuse, når der skal søges en af statens hjælpepakker. Med ventetid op til 6 måneder før pengene udbetales, er det ikke alle, der kan finansiere underskuddet i mellemtiden.

Af Caroline Dybdal

Mange lokale værtshuse i Favrskov Kommune har opgivet at søge hjælpepakkerne, da de knap nok kan betale deres faste udgifter. Derfor kan de ikke finansiere den proces, det er at søge om udbetalingen af en hjælpepakke.

Processen er tidskrævende for de erhvervsdrivende og kræver en godkendelse fra en statsautoriseret revisor. Denne godkendelse koster, ifølge statsautoriseret revisor og partner i BDO Gert Malmkvist, op mod 30.000 kroner afhængig af omfanget af faste udgifter.

Det er afgørende, hvornår pengene kommer

En af de lokale værtshuse er Johns Bodega i Hammel. Bestyrer Jacob Bøgeskov Olsen frygter for branchens overlevelse i lokalsamfundet:

”For mange værtshuse er hjælpepakkerne altafgørende for, om de går på røven eller ej – regeringen forstår ikke, at pengene ikke hænger på træerne. Det er afgørende om pengene kommer i morgen eller om et halvt år”

På Johns Bodega søgte de allerede i marts om kompensation gennem hjælpepakkerne. Pengene var dog først at finde på kontoen i slutningen af August. 

Denne tendens nikker Erhvervsjuridisk Chef ved brancheorganisationen Horesta, Kåre Friis Pedersen, genkendende til. Han oplever, at nogle af medlemmer ofte venter 3 måneder, før pengene ruller ind på kontoen.

Regningen til en revisor gør processen uoverskuelig

En af de ting der afholder de lokale værtshuse fra at søge den nye hjælpepakke, er udgiften til en statsautoriseret revisor. Gert Malmkvist, der er statsautoriseret revisor og partner i revisionsselskabet BDO, påpeger, at udgifterne til en revisor ofte ligger mellem 10.000 og 30.000 kroner eksklusive moms. Han følger op med en frustration over processen:

”Mange ansøgninger kræver en større gennemgang og det kræver rigtig meget revisortid”

Derudover mener han, at problemet kunne løses ved at ændre på modellen. Den nuværende model oplever han som værende utrolig tidskrævende for en revisor, hvilket tillægger endnu mere ventetid for de lokale værtshuse.

For en virksomhed som et lokalt værtshus, kan det være svært at lægge sådanne penge ud uden en tidshorisont eller garanti for tilbagebetaling. Det er nemlig kun, hvis ansøgningen godkendes, at pengene tilbagebetales. 

På Johns Bodega har de opgivet at søge pengene. Både da de ikke kan gennemskue ansøgningsprocessen, og de oplever, at det koster penge at søge penge. De står i en situation, hvor de mister penge ved at holde åbent. De har ikke stor tillid til de nye hjælpepakker, og ifølge Jacob Bøgeskov Olesen er der lange udsigter til en stabil økonomi igen:

”Det eneste vi kan se lige nu, det er, at pengene fosser ud, og der kommer ingenting ind”

*Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra Erhvervsministeriet.