Hammel Neurocenter har i 2020 skullet spare 2,2 millioner, hvilket møder kritik af Hjerneskade Foreningens formand, Morten Lorenzen. Der er i skrivende stund 9 patienter, som venter på en højtspecialiseret plads. 

Af Emma Sylvest

I Danmark er der to behandlingssteder for personer, der har fået en alvorlig hjerneskade. En af de steder er Hammel Neurocenter. Det har længe været et anerkendt behandlingssted, hvor nogen af de dygtigste specialister arbejder. Men gennem de sidste par år har de været underlagt nogle store besparelser, som gør, at patienterne har et kortere behandlingsforløb. Det er ifølge Morten Lorenzen meget kritisabelt.

MANGLENDE SENGEPLADSER

På Hammel Neurocenter er der 51 højtspecialiserede sengepladser, men det er ikke nok, fordi der er konstant folk på venteliste. Det er en konsekvens af de besparelser, der har været de sidste par år. 

”Det har enorme konsekvenser for patienterne, fordi en hjerneskadet altid kan blive bedre, man kan altid rehabilitere mere,” fortæller Morten Lorenzen. 

Patienterne bliver også hurtigere udskrevet, for at gøre plads til dem på ventelisten. Det er ikke i alle tilfælde, at patienten er klar til at blive udskrevet, når de bliver overført til det kommunale system.

”Det kommunale system som patienterne kommer ud i, tager ikke ordentligt over, fordi de ikke magter opgaven, fordi området er for specialiseret,” fortæller Morten Lorenzen. 

STIGENDE FRUSTRATION BLANDT PÅRØRENDE 

Når et menneske får en hjerneskade, så er de tætteste pårørende i chok, og derfor er det oftest først sent i et behandlingsforløb, at de har overskud til at forholde sig til forløbet. Morten Lorenzen peger på, at de i Hjerneskadeforeningen modtager flere henvendelser fra uforstående pårørende i takt med, at der kommer flere besparelser på Hammel Neurocenter. Det tyder på, at patienterne ikke får den optimale behandling. 

”Liv der redes skal også leves,” siger Morten Lorenzen. 

I Hjerneskadeforeningen mener de, at det er håbløst, sådan som politikerne prioriterer penge til Hammel Neurocenter. Fordi hvis man på den korte bane ikke gør arbejdet ordentligt, så vil det økonomisk på den lange bane være væsentligt dyrere for samfundet at skulle behandle en hjerneskade.  

*Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Region Midt