På Elbæk aktivitetscenter i Hadsten pakker handicappede og udviklingshæmmede borgere i øjeblikket mundbind for Favrskov Kommune. 

Af Ida Smitt

Montagegruppen på aktivitetscenteret Elbæk i Hadsten hjælper en gruppe udviklingshæmmede og handicappede borgere med at pakke mundbind. Det er blot en af mange opgaver, som gruppen på Elbæk løser. 

Virksomheder benytter sig af Elbæk 

Elbæks montage-gruppe, som består af 18 borgere, er vant til at blive sat i arbejde. Borgerne pakker til hverdag typisk legetøj for virksomheden Dantøj. Det foregår som en lille fabrik, hvor én borger sorterer forskellige dele legetøj fra hinanden imens en anden kommer legetøjet i emballage. 

Når montagegruppen har færdigpakket alt legetøjet, henter Dantøj det hos Elbæk, hvorefter det bliver forhandlet både i danske kæder som Fætter BR, Fakta og Rema 100 og i udlandet. 

På samme måde fungerer det med mundbind. Når borgerne på Elbæk har pakket mundbindene henter kommunen dem på aktivitetscenteret og kører dem ud til blandt andet skoler og socialt udsatte. 

Kommunen får gavn af Montagegruppen 

For kommunen er det en god aftale, at borgerne på Elbæk aktivitetscenter pakker mundbind. De har nemlig pakket intet mindre end 10.000 pakker mundbind af 10 stk.  på blot 10 arbejdsdage. 

Elbæk modtager et symbolsk beløb for arbejdet. Det er vigtigt, at der ikke må gå konkurrence i, hvor mange penge aktivitetscenteret kan tjene på borgernes arbejde, fortæller afdelingsleder Ove Højer. Elbæk ved ikke endnu hvor meget de tjener pr. pakke mundbind. 

Borgerne får meget ud af opgaven 

På Elbæk er borgerne glade for både mundbindsopgaven og de øvrige opgaver, som de dagligt løser i montagegruppen. 

En af borgerene i gruppen er Lisbeth, som er glad for at få lov til at arbejde:

”Jeg synes, at hvis du kan lave en eller anden form for rigtigt arbejde, så skal du gøre det,” fortæller hun. 

Elbæk tilbyder forskellige grupper, hvor borgerne kan være kreative, lave mad eller modtage undervisning. Borgerne må stort set selv vælge, hvad de har lyst til at lave. I montagegruppen er de stolte af at yde en arbejdsindsats. 

Medarbejder Charlotte Nielsen fortæller, at borgerne i montagegruppen får meget ud af at gøre en forskel. 

”Det er ting, der kommer ud i samfundet Det er noget folk kan købe ude i butikkerne. Kvaliteten skal være i orden, og det ved vores borgere inde i montagen godt.”

Lisbeth synes også, at det er stort, at borgerne på Elbæk får lov til at pakke mundbind for kommunen, fordi det i øjeblikket er en vigtig vare. 

”Jeg synes faktisk ,at det er flot, at vi som aktivitetscenter ikke kun har fået noget, som er i til børn, men at vi egentlig har fået noget, som er for alle borgere i Danmark.”

I øjeblikket venter montagegruppen på at modtage flere mundbind fra kommunen, som skal pakkes.

Lisbeth har ikke selv fået lov til at pakke mundbind endnu, men hun vil gerne hjælpe næste gang, der kommer en bestilling. 

”Altså jeg kan jo i hvert fald godt tælle til ti,” siger hun.