De unge mangler et sted at være i Hadsten, det har de gjort siden år 2013.

Da ungdomsskolen i Hadsten brændte ned i 2013, blev de unge efterladt uden et samlingspunkt. De søger derfor nye steder hen, hvilket medfører problemer for byens øvrige borgere.

Af Jakob Haaland Thomsen

Øldåserne lå og flød hele søndagen ved en af den lokale folkeskoler, Bavnehøjskolen, i Hadsten. De mange dåser var resultatet af en våd aften med høj musik, hvor byens unge var hovedaktører. Mængden af efterladt skrald, samt lørdagens larm, var til stor gene for adskillelige borgere i byen. Dette kom blandt andet til udtryk på den lokale Facebookside.

Én af byens borgere, Mette Jensen, der har boet i Hadsten i 20 år, kender også til problemet. Hun har stor forståelighed for ungdommens lyst til fest og mener derfor ikke, at det er de unge, der er galt på den.

”Kommunen burde indgå i en dialog med de unge. Lige nu er der for få tilbud til ungdommen i Hadsten. De mangler et sted at hænge ud, et sted at være sammen.”

Den nye ungdomsskole

Før i tiden var der en ungdomsskole i Hadsten, der tilbød fritidsaktiviteter til børn og unge i byen. Skolen brændte ned i 2013, og lige siden har mulighederne været få. Kommunen byggede nogle midlertidige barakker ved byens kulturhus Sløjfen, der ifølge Mette Jensen: ”Ikke rigtigt fungerede”.

 I forbindelse med byens budget for 2020-23, blev det vedtaget, at en ny ungdomsskole skal opføres. Formanden for Kultur- og fritidsudvalget i Favrskov Kommune, Steen Thomasen, erkender byens problemer med de unge. Han håber derfor, at den nye skole kan tage hånd om vanskelighederne. Disse forhåbninger bliver også delt af Anne Gammelby Lubecker, der er skolechef i forvaltningen Børn og Kultur i Favrskov kommune.

”Den nye ungdomsskole kommer til at skabe nye aktiviteter for de unge, og giver dem en mulighed for at være sammen med ligesindede”

Optimismen er stor, men før skolen kommer på plads, er der en del praktiske detaljer, der skal fastsættes. Dette handler blandt andet om skolens placering, et emne der stadigvæk debatteres. Det varer derfor en stund tid, før byggeriet går i gang, og endnu længere før skolen står klar. Ungdommen i Hadsten må derfor vente lidt endnu, før de får en plads i byen.