Hadsten er en af de byer i Favrskov Kommune, der har oplevet en stigende grad af uroligheder fra byens unge. Mængden af larm, skrald og hærværk har ifølge flere kilder været ekstra stor i løbet af sommeren i år. Og spørger man de unge selv, er også stoffer en almindelig del af det lyssky ungdomsliv.

Af Magnus Emil Høgsbro-Nielsen

En flok unge drenge hænger ud ved skaterramperne ved Sløjfen i Hadsten. Ifølge dem er det langt fra svært at få fingrene i stoffer, når man er på deres alder. Og alle kender nogen, der har været i berøring med den ene eller anden slags stoffer. De går i 9. klasse.

William, Emil, Kristian og Anton, som de unge skatere hedder, er til gengæld enige om, hvordan de ser på både stoffer og urolighederne.

”Det er for dumt!” Lyder det enstemmigt, når snakken falder på nogle af deres bekendtes skumle aktiviteter.

Til spørgsmålet om de selv direkte er blevet tilbudt stoffer, svarer flere af dem ja. En af dem var kun omkring ti år. En anden fortæller om en episode han oplevede sidste år:

”Det var faktisk lige derover. Jeg var på vej hjem herfra. De stod og røg og spurgte sådan: ’vil du have noget’. Jeg sagde bare ’nej!’ og skyndte mig forbi.”

De ved godt, hvem nogle af pusherne er. Generelt er drengene dog meget sikre på, at de bare kan sige nej, og føler sig ikke presset ind i kulturen. Det kan både handler om stoffer og forstyrrende adfærd så som hærværk og larm om natten. De synes, det er åndssvagt, at nogle af de andre unge ikke har noget bedre at tage sig til.

Natteravnene rykker ud

En af de tiltag som gerne skal hjælpe på de unges uvaner, især de aktiviteter der er til gene for de andre borgere, er den frivillige forening Natteravnene. I aften holder de et online møde, hvor alle borgere i kommunen er velkomne til at lytte med. Det har til formål at få flere til at tilslutte sig Natteravnskorpset, efter der netop i denne sommer har været flere problemer end før.

Skaterdrengene virker positivt stemt over initiativet fra Natteravnene, og det glæder Heidi Hagen Siem, der er formand for Natteravnene i Hadsten-Hinnerup.

”Det er dejligt at have sådan en tilkendegivelse med. Det er jo ikke alle de unge, der er nogle øv-hoveder.”

Natteravnene er især tilstedet i nattelivet for at sørge for, at alle er trygge og glade, og det konkrete problem med stofferne, er de ikke så ofte i direkte kontakt med. Kommunen er til gengæld også opmærksomme på det.

Skolechef i Favrskov Kommunes Børne- og Kultur Forvaltning, Anne Gammelby Lybecker, er ikke overrasket over problemet, som ifølge hende er almindeligt i byer som Hadsten.

” Vi er opmærksomme på det, og vi gør alt hvad vi kan. Vi har et godt samarbejde med SSP og kører forløb helt ned i 6. klasse, for det er allerede der, vi skal nå ind til dem,” siger hun.

I forhold til Natteravnene ser Anne Gammelby Lybecker det som et tiltag, der kan sætte ind, der hvor kommunen ikke umiddelbart kan nå. Hun er også en af dem, der står for mødet i aften, der forhåbentlig vil give flere Natteravne til lokalsamfundene i Kommunen. Ligesom Heidi Hagen Siem glæder det hende, at de unge også støtter op om natteravnene.

Et stykke væk fra de skatende 9. klassesdrenge sidder en gruppe lidt ældre unge, der ifølge eget udsagn har stået for deres del af urolighederne i byen. De har også indtrykket af, at det er blevet værre nu, end dengang de var en del af det. Da de bliver præsenteret for aftenens Natteravnsmøde, tilslutter de sig de yngre drenges synspunkt. Det er et godt initiativ, mener de. Før har de haft gode oplevelse med Natteravnene, så hvis flere tilslutter sig den frivillige forening, kan det forhåbentlig gøre den gode indsats bedre.