Hvepseboet ved Hadsten station er endelig blevet giftsprøjtet for at sikre borgernes frie passage i viadukten under stationen.

Af Nikolai Fenger Rasmussen

I mindst en måned har en hvepsesværm huseret i viadukten mellem Østergade og Vestergade under Hadsten station.

Der er stadig spor efter den sprøjtede gift ved hullet i buskadset. Foto: Nikolai F. Rasmussen

Nu skulle det dog være muligt igen at færdes i sikkerhed. Viadukten, som er den eneste der forbinder den nordlige og sydlige del af Hadsten, er endelig fri for hvepse, fordi kommunen har sprøjtet boet med gift.

Hvepseboet var en såkaldt jordbo, hvor hvepse er kravlet ned igennem huller i jorden og etableret en koloni.

Udenfor hullet ligger der flere døde hvepse. Foto: Nikolai F. Rasmussen

Flere beboere har via Hadstens facebookgruppe advaret, samt udtrykt bekymring, om hvepsene der har slået sig ned i buskadset ved viadukten. Enkelte borgere er også blevet stukket af hvepsene – blandt andet blev en borger og hendes søn stukket af hvepsene 26 gange, da de passerede buskadset.

Det fik kommunen til at reagere, og de har endelig fået sprøjtet boet. Der kunne konstateres indtil flere døde hvepse omkring boet, da vi var forbi i dag.

Hvorfor det har taget så lang tid at få boet bekæmpet, har det desværre ikke været muligt at få afklaret, men Claus Schultz, som er Teknisk Chef fra Rentokil Danmark, fortæller:

“Hvepsene bliver mere aggressive henad efteråret, så man skal passe på, hvis man bevæger sig i nærheden af et hvepsebo på denne tid af året.”

Det kan altså tyde på, at kommunen ikke har været opmærksomme tidsnok, for at kunne forebygge, at borgere er blevet stukket i området.

Hvis man er bekymret for, om det er farligt, at der er sprøjtet gift i boet, så giver det god mening, at det er gjort på netop denne måde. Hvepsene bliver nemlig meget aggressive, når man bekæmper deres bo.

“Normalt så vil man grave boet op, men på et så følsomt sted giver det god mening at sprøjte gift direkte i hullet, så de dør med det samme,” fortsætter Claus Schultz.

Det kan være specielt farligt at bekæmpe hvepsebo, hvis man er allergisk overfor stik fra de aggressive insekter. Det er også derfor, at det kræver professionel hjælp for at bekæmpe plagen. “Vi bekæmper jordhvepse iført hvepsedragt og dobbelt beskyttede handsker, fordi hvepsene kan blive rigtigt aggressive. Det gælder om at lamme dem med det samme, så de dør hurtigt.”