Ejer af cafe og cateringfirmaet, Skafferiet i Hinnerup, Jon Ahrensbach, ser optimistisk på fremtiden. Men, økonomiekspert Philipp Schröder er ikke i tvivl. Når virksomhederne kommer på den anden side af regeringens hjælpepakker, og når regnskabet skal gøres op, vil vi se en stigning af konkurser. Restaurationsbranchen vil især blive ramt, mener eksperten.

Af Mathilde Brander

Fremtiden for restaurationsbranchen er usikker, når hjælpepakkerne udløber. En af dem, der har haft gavn af hjælpepakkerne, er ejer af cafe og cateringfirmaet, Skafferiet i Hinnerup, Jon Ahrensbach. For ham har hjælpepakken fungeret som en form for sikkerhedsnet midt i den enorme usikkerhed, nedlukningen af Danmark gav.

“Vi kunne ikke have holdt åbent uden en eller anden form for kapital indsprøjtning. Især ikke her i anden omgang, som er ekstra hård. Så skulle vi have sendt alle hjem for en periode,” siger Jon Ahrensbach.

Virksomheden har mistet 60-70 procent af omsætningen under coronakrisen. Ifølge Jon Ahrensbach er hjælpepakken, en stor portion omstillingsparathed og et støttende lokalsamfund, det, der gjorde, at restauranten klarede nedlukningen af Danmark.

Flere konkurser i vente

Det er ikke kun Skafferiet, der har overlevet coronakrisen indtil videre. Antallet af konkurser siden den 18 marts er lavere end det gennemsnitlige antal konkurser i samme periode over de seneste fem år. Økonomiekspert Philipp Schröder fortæller, at de færre konkurser skyldes regeringens hjælpepakker. Men, konkurserne forventes at blive flere.

”Når virksomhederne kommer på den anden side af hjælpepakkerne, og der for eksempel skal betales moms tilbage til februar, vil nogle virksomheder opdage, at de teknisk set er bankerot,” siger Philipp Schröder.

Ifølge Philipp Schröder vil særligt virksomhederne indenfor kultur og fritid, herunder restaurantionsbranchen, blive hårdt ramt af konkurser, når den økonomiske hjælp ophører. Sådan var det også efter finanskrisen, fortæller han.

“Når folk føler sig mindre rige, går de mindre ud at spise. Og går vi kun 80% så meget på restaurant, som vi plejer, så er der 20% af restauranterne, der ikke er brug for længere,” siger Philipp Schröder.

Jon Ahrensbach er enig med eksperten.

“Jeg tror, at foråret bliver et blodbad for rigtig mange i min branche,” siger Jon Ahrensbach.

Jon Ahrensbach tror dog på fremtiden for sin virksomhed. Han havde forventet, at der ville gå lang tid, før folk ville feste igen. Men, selvom de store fester aflyses, oplever Jon Ahrensbach, at folk stadig har lyst til at feste, bare i mindre grupper. 

“Vi samler indtægten af mange mindre spor, i stedet for de store fester, som vi gjorde før. Og det tror jeg vil være tendensen fremover,” siger Jon Ahrensbach.